ISTORIC

Istoricul Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud

 

Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud s-a înfiinţat în anul 1950 ca şi Cămin Cultural, însă istoria culturală a Ţării Năsăudului datează cu mult înaintea acestuian, prin Societatea Virtus Romana Rediviva, aşa cum arată profesorul Traian Pavelea:„Atât în vremea existenţei Regimentului al II-lea românesc de graniţă, cât mai cu seamă adistrictului autonom românesc, Năsăudul a fost un centru important de culturalizare aArdealului de Nord-Est, în primul rând prin vestitele lui şcoli şi prin biserica sa.

La vreo patru ani după înfiinţarea gimnaziului, profesorii au introdus în planul de învăţământmuzica vocală şi instrumentală, apoi, de prin 1871, în cadrul Societăţii Virtus RomanaRediviva, elevii erau temeinic iniţiaţi în arta dramatică şi cinematografică. Decenii larând, intelectualitatea năsăudeană, şi nu numai, s-a înfiorat emoţional sub orchestralăutărescă.”Începând cu anul 1967, Căminul Cultural năsăudean (înfiinţat iniţial în anul 1950)a devenit Casa Orăşenească de Cultură, cu o bogată activitate teatrală şi muzicală. În anul2000 a primit denumirea actuală.

Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud este o instituţie publică de cultură ce funcţionează în conformitate cu OUG nr. 118/2006 şi adoptă o strategie culturală ce deserveşte, în primul rând, publicul, adresându-se acestuia prin îndeplinirea sarcinilor de management, precum: organizarea de evenimente culturale cu rol educativ şi/sau divertisment, festivaluri, concursuri, târguri, seminarii; creşterea accesului publicului la spectacole şi concerte; asigurarea diversificării ofertei culturale; asigurarea promovării inovaţiei, precum şi a noilor metode de comunicare a actului artistic; promovarea turismului cultural de interes local; oferirea de produse şi servicii culturale diverse, dar şi conservarea, cercetarea, protejarea, promovarea şi punerea în valoare a culturii tradiţionale şi a patrimoniului cultural imaterial.